Hasznos tanácsok, tipppek, tudnivalók

  1. Zöldségfélék szerepe a táplálkozásban, a zöldségtermesztés rejtelmeiről általában....

Zöldségfélék felhasználása

-  Kb. 70% hazai felhasználásra, ezen belül

                * 80-85% friss fogyasztás

                * 10-15% feldolgozás

                * 3-5% mélyhűtés

-  Kb. 30% exportra keül



Zöldségfélék szerepe a táplálkozásban


Zöldségfogyasztás mennyisége függ:

-              lakosság életkörülményei

-              ország földrajzi elhelyezkedése

-              fogyasztói szokások

Déli országok: 120-160 kg / fő/év

Középső régió 75-95 kg/ fő/év

Északi országok 50-70 kg/ fő/év


Optimális zöldségfogyasztás  150 g/ fő/nap lenne, lehetőleg levélzöldség

A hazai zöldségfogyasztás a legtöbb felmérés szerint ettől jóval alacsonyabb értéket mutat, mindössze  80-85 kg/ fő/év.

A zöldségfogyasztás jellegzetességei:

1. Szezonalitás

-        az éves fogyasztás 50%-a a nyári-ősz eleji négy hónapra koncentrálódik

-        januártól-áprilisig az éves fogyasztás 20%-a

2. Egysíkúság

-   az összes fogyasztás 2/3-át tíz zöldségféle teszi ki (fejeskáposzta, paradicsom, étkezési paprika, görögdinnye, vöröshagyma, uborka, sárgarépa, petrezselyem, zöldborsó, zöldbab)

-   az összes fogyasztás felét az első 5 zöldségféle

Táplálkozás-élettani hatásuk

-         Gabonafélék (cereáliák), gumós növények à szénhidrátok à savas hamumaradvány

-         Állati eredetű élelmiszerek à fehérjeforrások à savas hamumaradvány

-         Zöldségfélék à - Vitaminok – Karotin (A-vitamin provitaminja)

-                  D (főleg gomba!!!)  C,   B1   B2      

-                  Niacin (PP nitonia)

Ásványi sók: -K, Ca, Mg, Mn, S, Fe, Zn, P

Fehérje: zöldborsó, zöldbab, csemegekukorica

Hamujuk lúgos kémhatású à közömbösíti a savas hamumaradványt hátrahagyó cereáliák, húsok, tejtermékek hatását

Diétás (emészthetetlen rost) à - béltraktus mozgatása

- Fontos tudni az egyik legfontosabb tuladonságáról:  a mérgező anyagok megkötéséről.

 

Kívánatos rostbevitel: 35-40 g/ fő/nap

Magyarországon 20 g/ fő/nap  Ezis elmarad a kívánatos értéktől.


Táplálkozási átlagérték (Average Nutritive Value) a zöldségfélék objektív összehasonlítására szolgáló szintetikus mérőszám 100 g ehető részre vonatoztatva


ANV < 2,5 alacsony (uborka, görögdinnye, vöröshagyma,)

           2,51 – 5,0 közepes (zöldbab, fejeskáposzta, paradicsom, petrezselyemgyökér)

         > 5,1 magas  (zöldborsó, étkezési paprika, sárgarépa, petrezselyemzöld 16,53)


Zöldségtermesztés fogalma (Yamaguchy) a zöldségfélék olyan kertészeti élelmiszerek, amelyek szolgáltatói egyéves- ritkán évelő növények

A Zöldségtermesztés jellemzői:

-        meghatározó jelentőségű,

-        kedvező (gyors) piaci alkalmazkodó képesség

-        perspektivikus jövő,

-        lakosságmegtartó erő (80-100 ezer család részére)

-        kézi munkaigényes

-        kis területen nagy termelési érték állítható elő

Felhasználásra kerülő rész (zöldségtermék) botanikai értelemben:

  • Gyökér
  • Hajtás
  • Levél
  • Éretlen (módosult) virág(rész)
  • Zsenge mag
  • Éretlen (gazdasági érettségben lévő) termés, Érett termés


Zöldségtermesztés helyzete Magyarországon

Termőterület

-         Világon a szántóterület kb. 2%- án folyik zöldségtermesztés

-         Magyarországon is hasonló helyzet

-         Zöldségtermesztéssel hasznosított terület: 85 ezer ha (10-12 éve 120-130 ezer ha), ebből

-         6-7 ezer ha fóliával takart terület (ebből 1.600-1.800 ha váznélküli síkfólia), dinnyék, káposztafélék

-       80-120 ha üvegházi termesztés (paradicsom, paprika, uborka)

-       Jellemző a szántóföldi termesztés

-        a termőterület 90%-át 10-12 faj foglalja el

-                   fejeskáposzta, paradicsom, paprika, görögdinnye, vöröshagyma, uborka,

-                   sárgarépa, petrezselyemgyökér, zöldborsó, zöldbab, csemegekukoric

Az ökológiai adottságaink kb. 100 faj termesztését teszik lehetővé


Betakarított mennyiség

-         1980-as évek: 2 millió t

-         napjainkban 1,5-1,8 millió tonna

Termelési érték 75-100 milliárd Ft, ennek

-              70-75%-a szántóföldi termesztésből,

-              25%-a hajtatásból,

-              2%-a vetőmagtermelésből tevődik össze

Termőtájak egy-egy növényfajta termesztésére specializálódtak

-        jobb minőség

-        nagyobb szakmai tapasztalat, hozzáértés

Fűszerpaprika à Kalocsa, Szeged

Görögdinnye à Békés, Heves

Csemegeuborka à Kisalföld, Nyírség

Fokhagyma    Dusnok, Makó

Vöröshagyma: Makó

Ágazatai

1.      Szántóföldi, nagyüzemi termelés

-        nem kézimunka igényes

-        zöldborsó, zöldbab, csemegekukorica

Problémái: - a termőterületnek csak 30%-a öntözhető à

- öntözés nélkül a potenciális termőképesség 50%-a realizálható

2.      Kisüzemi

-        kézimunka igényes

-        konzervipari uborka

3.      Intenzív

-        kézimunka igényes

-        támrendszert igényel

-        mikroöntözés

-        az összterület 8-10%-a

- víz és tápanyagellátás folyamatosan és időben biztosítható


Zöldségfélék hőigény szerinti csoportosítása


Fokozottan melegigényes

25 OC: (min 10 OC): dinnyék, uborka, paprika

22  O(min 12 OC): paradicsom, bab, csemegekukorica, padlizsán

Hidegtűrők

19 OC:: vöröshagyma, fokhagyma, cékla

16 OC: sárgarépa, petrezselyem zöldborsó

13 OC: káposztafélék


Szaporítási módok

-         Helyrevetéssel

-         Palántaneveléssel

-         Speciális szaporító képlettel (pl. dughagyma)


1.      Helyrevetés: a magot a termesztés végleges helyére vetik

2.      Palántanevelés: a magvetést

a.)   termesztő berendezésben (üvegház, fóliasátor)

b.)   szabadföldi palántanevelő ágyásokba végzik

-              a növények ott fejlődnek 4-8 hetes korukig, majd

-              a termesztés végleges helyére kerülnek kiültetésre

Palánta: olyan 4-8 hetes fiatal növény, melyet nem a termesztés végleges helyén felnevelve szaporítóanyagként használnak fel

1.      Szálas v. tápközeg nélküli palánta

2.      Tápközeges palánta (1 edény, 1 növény)

- Korai termesztésben (talajvázas, síkfóliás)

- Kabakosoknál: nem bírják az átültetést (uborka, görög- és sárgadinnye)


Palántanevelés előnyei, hátrányai

Előnyei: - kedvezőbb feltételek biztosíthatók a fiatal növénynek

-                     a magról vetéshez képest korábbi betakarítást tesz lehetővé

-                     Kevesebb vetőmagszükséglet (drága hibridvetőmagà megtakarítás)

Hátrány - költségigényesebb: (termesztőberendezés, kiültetés)

-                     palánták felszedése, kiültetése à - vektortevékenység

- palánta sérülhet