Hasznos tanácsok, tipppek, tudnivalók

Legfontossabb kincsünk az egészségünk.
 

 

Napról napra érdekes és hasznos információkat, tanácsokat, megszívlelendő dolgokat osztok meg Önökkel, kérem keressék, fogadják meg ezeket. Ezen túlmenően, akinek bármilyen kérdése lenne a továbbiakban az oldalon olvasottakkal, kérdésével e-mailban fordulhat a szerkesztőhöz a kornyezetegeszseg@gmail.com címen. A feltett kérdésekre egyénileg válasz e-mailban illetve általánosságra vetítve itt az oldalon is válaszolunk a lehetőleg legrövidebb időn belül.

 

 

 

 

Üdv.: A szerk.

 

 

 

 

 

 

 

 

*********************************************************

 

Egészség, életmód, táplálkozás

 

Az elmúlt években egymást érik az újabb és újabb  gyógyhatású módok és anyagok feltalálása. Sajnos egyre jobban be kell látnunk kedves Olvasóm, csodaszerek nem léteznek, a hatékony megoldások ott hevernek a lábunk előtt, a saját konyhánkban is megtalálhatjuk ezeket. JÁRJUNK NYITOTT SZEMMEL és  VEGYÜK ÉSZRE!
Joggal mondhatják,illetve gondolhatják azt, na ez is valami szedettvedett hülyeség, hóbort... Lássuk be, nem minden az,aminek látszik, de amit a következőekben olvashatunk, ajánlatos megszívlelni,megfontolni, megfogadni.
Miről is beszélek? Arról,hogy bizonyos élelmiszerek jótékony gyógyhatását már régen felfedezék,megismertük,és sokesetben be is bizonyítottuk. Napjainkban csak kevés orvos ajánl,ill.ir elő étreni változást, bizonyos ételek fogyasztását amennyiben problémánnkal szembesít,betegségünk kezeléséről beszélünk...
Van egy JÓHÍREM!  A VÁLTOZÁS ELKEZDŐDÖTT!   (ugye érdekes, mi lehet a változás???!!!)
 
Először is, mamár sokkal többet tudunk a leggyakoribb betegségekről, azok kiváltó okairól. Példa kedvéért csak egyet említsek: az ízületi problémák nem egyszerűen az ízületek elhasználódásának és koppásának eredményeként következik, hanem bizonyos kémiai anyagok, úgynevezett szabad gyökök is nagymértékben károsak, felelősek a kopásban. Jóhír az, ha az antioxidánsanyagokat bőségesen tartalmazó zöldségféléket,gyümölcsöket fogysztunk, ezáltal csökkentjük TERMÉSZETES MÓD-on a szabad gyököket, akkor abban az esetben KIVÉDHETŐ a SÚLYOS esetben akár MOZGHÁSDKORLŐÁTOZOTTSÁG-hoz vezető ízületi gyulladás.
AKinek fontos saját ,illetve szeretteinek,barátainak,társainak egészsége, az szánkjon néhány percet magára illetve azokra akiknek ismert valamilyen problémmája is lehet,vagy megelőzni  szeretné, olvasson el néhány jótanácsot az alábbiakból,és szívlelje meg, fogadjon meg  és alkalmazzon bármeikből...
 
- A táplálékainkkal gyógyítani tudunk. Ha az étrendünkbe beiktatjuka megfelelő élelmiszereket, míg másokat elhagyunk, erősítjük a szervezetünk ellenálló képességét, kezelhetjük a a különféle betegségeket, sőt még az öregedés folyamatát is lassíthatjuk.
- Felhívom a figyelmet, természetesen nem állítom, hogy a megfelelő étkezés , a jol megválasztott ételek fogyasztása esetén sosem betegszünk meg, s nem kell több gyógszert vennünk illetve fogyasztanunk, de egy biztos, ha igy teszünk kutatási eredmények is bizonyatják, hogy a szívrohamok akár 80, míg a stroke és a vastagbélrák  előfordulása 70%-kal csökkenhetne. A 2-es típusú cukorbetegségről nem is beszélve, az pediglen gyakorlatilag el is tűnhetne.
Képtalálat a következőre: „kevesebb cukor”                  Képtalálat a következőre: „cukor stop”
 
- Azok körében akik több zsírt, zsíros ételt fogyasztanak, azoknál magasabb a szívrohamok kockázata. Együnk KEVESEBB zsírosat, de ne mellőzzük azt teljesen!
-  Defibrillátor helyett HAL! Évről évre egyre több a hirtelen szívleállás. Ha az emberek vérében az omega-3 zsírsavak szintje magasabb lenne,8-szor kevesebb szívleállás miatti haláleset lenne. Éppen ezért javasolt, a heti legalább egyszeri halfogyasztás, ami már akár felére csökkenti ezen kockázatos esetel számát,magát a kockázatot.
- 2-es típusú cukorbetegség esetében javasolt több diófélét fogyasztani, mint példáuldió, mandula, mogyoró.
- Vércukorszint csökkentésére avokádó és olíva olaj fogyasztása alánlott.
- A halolaj az agy számára is Fontos tápanyag!
-A zívrohamok hátterében nem mindig a koleszterinszintet kell vizsgálni, tudósok szerint valamiféle gyulladás van a háttérben. ezen dolgok kezelésére is Kiválóak az omega3 zsírsavak.

 

 

A ballasztanyagok rejtelme, fontos szerepe életünkben, táplálkozásunkban

A ballaszt anyagok nem csak emésztési zavarok esetén, de szélütés és infarktus után is kedvezően befolyásolják a gyógyulást, a túlélési esélyeket. Különösen az emészthetetlen növényi rostokfejtenek ki jelentős védőhatást, szemben a zöldségek és gyümölcsök rostjaival. A ballaszt anyagok csökkentik a gyulladásos folyamatokat és az agresszív gyökök hatásait, fokozzák az inzulin hatását, kedvező hatással van a bélflórára.Segítségükkel csökkenthető a vércukorszint és a koleszterinszint is

*

 

A ballasztanyagok olyan növényi táplálékösszetevők, amiket az emberi szervezet nem tud lebontani és nagyon nagy a vízmegkötő képességük. A folyadékban oldódó ballasztanyagok természetüknél fogva enyhén meghajtó hatásúak.


A szénhidrátok egy fontos csoportját alkotják a ballasztanyagok. Sokan azt gondolják, hogy a ballasztanyagok a táplálkozás haszontalan ballasztjai, amelyeket inkább mellőzni kéne. Valójában azonban egy nagyon fontos élelmiszer-összetevőről van szó, amely a testből elszállítja a méreganyagokat és szabályozza a bélflórát.


A ballasztanyagok a táplálék rostanyagai, amelyeket nem képes lebontani az emésztőrendszerünk. Emészthetetlenek. Ehelyett a ballasztanyagok a gyomor-béltraktusban egy fontos szerepet töltenek be: körülveszik a káros anyagokat, mint a koleszterin és az epesav a gyomor-béltraktusban, és a székletürítéssel kiszállítják ezeket a testből. Ez fokozza az általános bélaktivitást, úgyhogy a táplálék nem időz sokáig a béltraktusban.
*
A ballasztanyagok egészségügyi előnyei

A rostban gazdag táplálkozás különösen a szervi megbetegedések megelőzése szempontjából fontos. Az epesav jobb kiválasztásával az epekőnek és az aranyérnek semmi esélye. Mivel időben el lesznek távolítva a vérkeringésből, a koleszterinek, a káros zsírok sem tudnak olyan gyorsan kárt tenni a véredényekben. Így a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkenthetjük a rostban gazdag táplálkozással. Tipp azoknak, akiknek magas a koleszterinszintjük: a reggeli kezdődjön rostosan. Így az éjjel lerakódott koleszterinek kiválasztódnak, és nem kerülnek ismét a véráramba.

 
A rostban gazdag táplálkozás további előnyei:
 
  • Az anyagcsere helyzetének javulása (cukorszint, vérzsírok).
  • Rákmegelőzés (különösen gyomor- és bélrák) a rákkeltő anyagok megkötésével.
  • Csökkent allergiás reakciók az élelmiszerekre és a környezetre az idegen fehérjék (hisztaminok) megkötésével.
  • Az immunrendszer erősödése az egészséges bélflóra miatt.
  • Segítség a szorulások ellen.
  • A karcsú vonalakért: a ballasztanyagok nem tartalmaznak kalóriát, és tartós jóllakottságról gondoskodnak. Ráadásul a ballasztanyagok csökkentik a táplálék glikémiás indexét. Ez a diabéteszesek számára is fontos felismerés.
*
Elegendő ballasztanyagot eszünk?
Az ajánlott napi adag ballasztanyagokból több mint 30 gramm. Az átlagos tényleges fogyasztás 18-30 gramm. Összehasonlításképp: A 19. század végén a napi adag kb. 10-szeresét vették magukhoz ballasztanyagokból.

 

*

A ballasztanyagok gondoskodnak a telítettségérzésről - egy ballasztanyagban gazdag táplálkozás mellett kevesebb éhséget fog érezni. Ha több ballasztanyagot fogyaszt, ez több vonatkozásban pozitívan hat az egészségére:

  • a ballasztanyagokban gazdag élelmiszerek tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal;
     
  • nagyon magas a nedvességtartalmuk - ez fontos, hogy a székrekedést megakadályozzák;
     
  • a ballasztanyagok hozzájárulnak az emésztési folyamatok javításához, miközben "mozgásban tartják a dolgokat" és biztosítják a mérgek és salakanyagok gyorsított kiválasztását;
     
  • a ballasztanyagokban gazdag élelmiszerek elősegítik a belek betelepítését barátságos baktériumokkal, melyek által a rossz baktériumok a minimumra redukálódnak és ezáltal egy belső egyensúly keletkezik.

Melyek hát ezek a csodálatos ballasztanyagokban gazdag élelmiszerek?

Zöldségfélék - minden fajta! Egyen annyit, amennyit szeret, minden esetre 3-5 adagot naponta - miközben egy adag kb. két púpozott evőkanálnak felel meg. Egye a zöldséget nyersen, vagy kissé párolva és gondoskodjon a változatosságról: spárga, brokkoli, kelbimbó, karfiol, zeller, cukkini, uborka, fokhagyma, zöldbab, paprika, hagyma, saláta, gomba, borsó, spenót, csicsóka és paradicsom Színes saláták óriási adagja naponta jót tesz a beleknek!

A gyümölcsöknek is kiváló ballasztanyag-tartalmuk van, de túl sok cukrot (fruktóz) tartalmaznak, amely a testben glükózzá változik és mint zsír lerakódik, ha nem kerül azonnal felhasználásra. A zöldségfélék kevés cukrot tartalmaznak, ezért ajánljuk a megnövelt zöldségbevitelt, miközben a súlykontroll alatt a gyümölcsöt napi két adagra kell korlátozni. A legjobb: alma, ananász, sárgabarack, földieper, grapefruit, cseresznye, kiwi, narancs, őszibarack, szilva és a görögdinnye.

A szervezetének szüksége van ballasztanyagokra, hogy optimálisan tudjon működni! Lakjon tehát jól zöldségekkel és kapcsoljon be egy kiváló ballasztanyag tápálékkiegészítő terméket a napi táplálkozásába, hogy biztos lehessen abban, hogy testét kielégítően ellátja.

                         

 

e